Epävarmat läskiajatukset

Taas se tapahtui. Sain itseni kiinni epävarmoista läskiajatuksista.
Olet läski (1).png
Olin maaliskuun lopussa koehenkilönä Ylen Prisma Studion aamupalatestissä. Kävin kolmena aamuna Helsingin Meilahdessa tutkimuskeskus Biomedicumissa syömässä aamupaloja, joiden yhteydessä minusta otettiin erilaisia testejä ja tutkittiin muun muassa aineenvaihduntaa ja veren insuliinitasoja. Kun menin tutkimuskeskukseen ensimmäisen kerran ja minulta kysyttiin painoani, huomasin epävarman läskiajatuksen hiipivän mieleeni: Mitä jos olenkin liian lihava tähän testiin? Hoitaja ei kuitenkaan havahtunut painostani saati kommentoinut sitä, vaan naputteli tietoni testilaitteeseen.

Kun kuulee useamman vuoden ajan sekä muilta että itseltään olevansa liian lihava, on tuota läskiajatusta yllättävän vaikea saada täyspäiväisesti pois mielestä. Vaikka olen nykyisin erittäin sinut itseni kanssa, huomaan aivan liian usein jännittäväni muiden ajatuksia koostani ja painostani etenkin uusissa ja jännittävissä tilanteissa. Olen alkanut kutsua näitä jännityksiä epävarmoiksi läskiajatuksiksi.
Olet ruma läskiperse (1).png
Olen tehnyt töitä saadakseni epävarmat läskiajatukset pois mielestäni ja luullut siinä onnistuneeni, minkä takia järkytyin huomatessani sellaisen mielessäni uudestaan! Aiemmasta epävarmasta läskiajatuksesta oli vain viikko! Olin lähettämässä viestiä uudelle tuttavuudelle ja ehdottamassa tapaamista myöhemmin keväällä, kun huomasin ajattelevani: “ei se halua mennä sun kanssa kaljalle, koska olet niin läski!”
ei kukaan.png
WTF alitajunta? Miksi syötät minulle taas sitä järkyttävää roskaa, josta olen jo päästänyt irti? Kun aloin ajatella epävarmoja läskiajatuksia ja niiden pulpahtamista mieleeni, tajusin, että ajatukset tulevat uudelleen mieleeni koska eihän tällainen läski voi missään täysin onnistua.

STOP!

Epävarmat läskiajatukset ruokkivat itse itseään. Mitä enemmän ja mitä useammin ajattelen että olen läski, sitä helpompi tähän epävarmaan läskiajatukseen on palata.

Minun mieleni alkaa ajatella läskiajatuksia uusissa ja pelottavissa tilanteissa. Aivoni ovat toistaneet niin monta vuotta lihavuuttani ja epäonnistumistani, että nämä ajatukset ovat syöpyneet mieleni syvimpiin kolkkiin. Kun en tiedä mitä minun pitäisi tehdä ja mitä minulta odotetaan, ajattelen olevani liian läski. Toimin näin, koska se on ajatusteni rutiini.
wedding.png
Kun tajusin, etten olekaan päässyt epävarmoista läskiajatuksista täysin irti, päätin alkaa työstää niitä. Tämän ajatusrutiinin on loputtava. Vuoden 2017 tavoitteeni on puskea itseäni uusiin ja pelottaviin tilanteisiin niin pitkään, kunnes ollessani epävarma en enää ensimmäisenä ajattele “apua, oonko tähän liian läski“. Tästä prosessista tulee varmasti rankka, vaikea ja pelottava, mutta se on sen arvoista!

Ja ainiin, kun pyysin uutta tuttavaa kaljalle, sain vastauksen: “Mennään ihmeessä! Uusiin ihmisiin on aina siistiä tutustua.” Epävarmat läskiajatukset, te tulette vielä olemaan historiaa.

aurinko.jpg
Heippa läskiajatukset, ei tuu ikävä! 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Epävarmat läskiajatukset

 1. moikka! eksyin blogiisi Juliaihmisen blogin linkistä. luin muutaman uusimman postauksesi ja kirjoitat hyvää asiaa!

  sitten tästä postauksesta tuli mieleen, että epävarmuuden tunteet ovat niin universaaleja, että jos tässä postauksessa läski-sanat vaihtaisi johonkin muuhun ominaisuuteen, niin postaus olisi ihan yhtä validi. kaikki varmasti tunnistaa itsensä tuosta, että ovat miettineet, että mitä jos tuleekin torjutuksi.

  Muiden ihmisten toistuvat kommentit varmasti aiheuttaa sitä, että itsessään olevat epävarmuuden tunteet sitten kristallisoituu johonkin yhteen ominaisuuteen. ja varmaan sen takia monet sitten kuvittelee, että jos tämän asian itsessäni muutan, niin sen mukana lähtevät kaikki nämä huonot fiiliksetkin. Että ihan kuin rasvaimussa sitten imettäisiin ylimääräisten rasvasolujen mukana myös epävarmuudet ulos kehosta. Koska onhan ihan pöhköä logiikkaa, että “koska olen läski, se ei halua lähteä mun kanssa kaljalle” niin tämän logiikan vastapuoli olisi, että “henkilö haluaa lähteä kaikkien ei läskien kanssa kaljalle” mutta eihän siinä olisi mitään järkeä. tai että “läskiys tekee minusta epävarman” niin silloin kaikkien ei läskien pitäisi olla itsevarmoja, mutta eihän näin ole.

  kumpa tosiaan ihmiset alkaisivat hyväksyä ulkokuorensa sellaisena kuin se on ja alkaa työstää niitä negatiivisia tunteita toisin keinoin, pintaa syvemmältä.

  Like

  1. Moikka perjantainen kommentoija!
   Kiitos kommentista. Erittäin hyviä pointteja. Uskon siihen, että jokaisella meillä on ne omat kipupisteemme ja epävarmuutemme – minulla ne liittyvät nimenomaan kehooni ja muhkuroihini. On kuitenkin hienoa huomata, että omia epävarmuuksiaan voi työstää ja epävarmuuden tunnetta saa pienennettyä. Yhden yön työ se ei ole, vaan pidempi prosessi, mutta kuitenkin mahdollinen! 🙂
   Toivottavasti tulet toistekin lukemaan blogiani 🙂
   Tytti

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s